Köpa hus i spanien

alicante-harbour
Är du intresserad av att köpa hus i Spanien? Eller kanske du vill köpa lägenhet i Spanien?
Nedan så har vi här på Dagensekonomi skrivit ihop en liten ”guide” med matnyttiga länkar och information för att hjälpa dig köpa hus i Spanien.
Som vi redan skrivit i våran guide för att köpa fastighet utomlands så är det många som tänkt tanken. Att fly från regniga och snöiga Sverige är en populär dröm. Ofta så är det just Spanien som många drömmer om med sina många soldagar och höga medeltemperatur. Sedan så är det ju extra fördelaktigt nu sedan den Spanska fastighetskrisen inträffade. Det är verkligen köparens marknad där borta! I Svensk-favoriten Torrevieja så finns otaliga hus och lägenheter till salu för väldigt lite pengar, Samma gäller i grannstaden Alicante. Båda erbjuder bra shopping och vackra stränder med varmt bad i havet.

Det första man bör göra när man bestämt sig för att köpa hus i Spanien är att sätta sig ner för att planera. Tänk igenom ordentligt, vad är det du vill få ut av din investering? Vilken del av landet passar dig bäst? Planen kanske är att flytta dit själv så småningom? Är det lätt att ta sig dit? Kostar det mycket att flyga ner? Är det möjligt att anlita någon för skötsel?

När det gäller resekostnad till Spanien så är nog de flesta medvetna om att det går att flyga otroligt billigt. RyanAir och Norwegian erbjuder ofta ToR för under en tusenlapp, detta beror ju såklart på säsong. Dessa flygbolag flyger även från de flesta flygplatser här i Sverige så det spelar inte så stor roll vart du själv bor.

När det kommer till skötsel så finns det i alla fall runt Alicante och Torrevieja Svenska företag som erbjuder hjälp med skötsel och uthyrning, i övriga Spanien så finns det på många andra platser också möjlighet till sådan service dock inte alltid via ett Svenskt företag.

Ett typiskt spanskt hus

Ett typiskt spanskt hus

När du tänkt ut var du vill att ditt hus ska ligga någonstans så letar du rätt på en mäklarsida eller någon form av Hemnet.se-liknande sida där du kan hitta aktuella objekt. Det finns många sidor som riktar in sig på folk som vill köpa hus utomlands. Nedan listar vi några sidor som vi finner hjälpsamma.
Vi börjar med Blocket.se. Här finns faktiskt tusentals annonser på lägenheter och hus i Spanien i alla möjliga prisklasser.
Brittiska RightMove Overseas Erbjuder ett maffigt utbud av annonser i alla möjliga prisklasser.
Svenska Fastighetsbyrån erbjuder även förmedling i Spanien, en svensk mäklare ger ju en extra trygghet. Dock så finns inte dom riktiga klippen här.
Tidigare nämnda Hemnet.se erbjuder tusentals annonser.
En annan svensk mäklarbyrå som öppnat i Spanien är Mäklarringen.
Även Skandiamäklarna erbjuder den tjänsten.

Som vi nämnt tidigare i artikeln så är ju Torrevieja och Alicante två stora Svensk-favoriter men dessa städer är även populära bland Britter därav så finns det otroligt många objekt till salu just där.

Nu när du vet var du vill köpa och kanske till och med har hittat ett objekt så kan det vara en bra att flyga dit. Bestäm med en mäklare att du vill få en rundtur i staden, se olika objekt osv. Det är viktigt att du känner att du trivs i staden.

Nu kanske det är dags för att tänka på hur du ska finansiera ditt köp av hus i spanien? Svenska banker godtar oftast inte egendom utomlands som säkerhet för lån till privatpersoner. Däremot kan en fastighet eller bostadsrätt i Sverige användas som säkerhet för ett lån i svensk bank.
En fördel med att ta lån i svenska kronor är att man, i de flesta fall, har lånet i samma valuta som sina framtida inkomster – och därmed inte berörs av varierande valutakurser.
Lån utomlands, till exempel i landet där man köper, kan medföra regler som svenskar inte är vana vid – till exempel högre amortering, eller att hela lånet måste betalas innan man uppnår en viss ålder.

Andra tänkvärda saker när du köper hus i Spanien är:
I samband med kontraktsskrivning vid en andrahandsförsäljning ska du som köpare betala en handpenning. Normalt är handpenningen 10% av köpesumman. Den slutliga betalningen sker oftast på tillträdesdagen.

Om du istället bestämt dig för att köpa nyproduktion upprättas ett reservationsavtal med byggherren där du betalar en reservationsavgift om 3.000 – 6.000 €. Reservationsavgiften kan du normalt betala med ditt kreditkort.

När du tillträder din bostad och undertecknar lagfarten måste du ha ett skatte-identifikationsnummer, ett s k NIE-nummer, att ansöka om NIE-nummer kan ta några veckor.

Driftskostnaderna för din bostad i Spanien beror naturligtvis på vilken typ av bostad som du köpt och hur mycket du nyttjar den, men den totala driftskostnaden för en lägenhet med 2 sovrum brukar vara mellan 1.500 – 2.000 SEK per månad. Kostnaden inkluderar bl a samfällighetsavgift, el- och vatten, hemförsäkringspremie och fastighetsskatt. Du gör smartast i att öppna ett konto hos en Spansk bank för dina löpande utgifter.

Du betalar ingen fastighetsskatt i Sverige på den spanska bostaden, men i Spanien betalar du en kommunal fastighetsskatt som baseras på taxeringsvärdet. Skattesatsen varierar mellan olika kommuner och ligger mellan 0,4-1,1%. Du betalar även en statlig fastighetsskatt om ca 0,25-0,5% som också utgår från bostadens taxeringsvärde.

Vi hoppas att denna lilla guide kommer att hjälpa dig när du bestämt dig för att köpa hus i Spanien. Samma sak gäller naturligtvis om du tänkt köpa lägenhet i Spanien!

Lycka till!

(Visited 402 times, 1 visits today)