FastOut Int – en marknadsanalys

Exempel på Drönvarvy från FastOut Int.'s plattform

Exempel på Drönvarvy från FastOut Int.’s plattform

Om FastOut INT: 

FastOut är en plattform där företag kan skapa och publicera skräddarsydda 360° drönarvyer för att lyfta fram sitt geografiska läge. Vi har ett bibliotek med över 10 000 drönarvyer och antalet växer ständigt, med hjälp av drönarpiloter från hela världen.

Intro:

När FastOut först börsintroducerades i Januari i år så var intresset stort, vilket även visades i kursuppgången efter det att handeln hade inletts. På bara några dagar så steg aktien från introduktionskursen på 1:- till knappa 2,4:-. Kursen har sedan dess visat sig vara relativt volatil men verkar efter senaste PM ha stabiliserat sig i spannet 1,5-1,7:-.

Att bolaget samt dess aktie dragit till sig stor uppmärksamhet är förståligt då företag relaterade till ny teknik, särskilt drönare, är av stort intresse i dessa tider när endast fantasin kan sätta gränserna för vad som är möjligt att uppnå. Vidare så har bolaget visat att  man vill expandera på allvar med de två senaste PM angående avtal med både Skandiamäklarna och mäklarkedjan ERA’s sverigekontor. I dagens läge så är det dock än så länge oklart hur många kontor som kommer att ansluta sig samt hur pass stora intäkterna kommer vara från respektive kontor. Men det man kan säga är att bolaget onekligen har börjat året på ett expansivt och aggressivt vis, då man även kommunicerat sin avsikt att etablera sig i Spanien. 

Möjligheterna för denna teknik är onekligen enorma med potentiella kunder inom många olika segment, exempelvis; mäklarbranschen (denna bransch har i Sverige nästan blivit synonym med högkvalitativa foton och utförliga områdesbeskrivningar), Fastighetsbolag (FastOut’s plattform ger här otroliga möjligheter att demonstrera olika områden samt dess möjligheter) samt även helt andra områden såsom navigeringstjänster online, media eller varför inte Golfklubbar som vill visa upp sina banor från bästa perspektiv?

Konkurans:

I dagsläget så är bolagets konkurrenter svårdefinierade då det i Europa ej verkar finnas andra bolag med liknande lösningar. Vill man gå djupare så kan man alltid spekulera i hur lätt andra teknikgiganter( exempelvis Google) har för att gå in och ta över denna marknad när dessa ser utvecklingen. Detta är som sagt bara rena spekulationer men något som absolut bör tas med i beräkningarna innan man blir alltför exalterad över bristen på just konkurrenter. Nämnas bör dock att forsätter FastOut med expansion och kundavtal i nuvarande takt så kommer bolaget att etablera sig som en ledande aktör på marknaden för hela lösningar av Drönarvyer, man ska aldrig underskatta vikten av att vara först på ett område.

Prognos/Framtidsutsikter:

Som tidigare nämnts så kan vi i nuläget räkna in Skandiamäklarna samt i alla fall en del av ERA’s Sverigekontor. Detta lämnar stora möjligheter för utveckling inom mäklarbranschen då våra Svenska mäklargiganter Fastighetsbyrån och Svensk fastighetsförmedling finns kvar att erövra. Glömmas får ej mindre mäklarbyråer såsom HusmanHagberg mm. Som vi ser där så är uppsidan enorm då Fastighetsbyrån har hela 283 svenska kontor enligt deras hemsida samt att Svensk Fastighetsförmedling har ca 230. Skulle Fastout lyckas säkra dessa två som kunder så lär vi se en kursraket som heter duga. 

Andra etablerade kunder som bolaget kan tillräkna sig i nuläget är Blocket Bostad, JM Entreprenad, Notar, Lidingöloppet, Mäklarringen, Värmdå Kommun, Länsförsäkringar fastighetsförmedling m.fl. 

Räknar man sedan andra aktörer ute i Europa samt andra områden som Turism,Golfklubbar,Media mm så är uppsidan helt enorm.

Men hur är nedsidan då? Ja, som redan nämnts så bör det ej vara något problem för Google eller liknande aktörer att ge sig in branschen då plattformar osv inte är något problem för dessa giganter. Dock så ska det sägas att intresset bör vara lågt för att inte säga obefintligt. Sedan så är det ju som sagt oerhört viktigt att vara först på bollen när det kommer till nya områden samtidigt som man fortsätter att expandera kraftigt. 

Slutsats:

Att spekulera i olika kurser vid olika P/E-tal känns i detta skede ganska så värdelöst då bolagets intäkter från nuvarande avtal är okända än så länge, vilket gör det svårt att uppskatta ekonomiska värden på vidare avtal. Det man kan säga är att FastOut Int är ett bolag med en otrolig potential som idag handlas till en väldigt överkomlig aktiekurs (1,62:- i skrivande stund). Vill man så kan man jämföra med andra nya teknikbolag på den svenska marknaden som exempelvis Imint.

Imint erbjuder mjukvara för bildstabilisering i  bl.a smartphones och så kallade actioncams.

Bolaget har i skrivande stund ej några betydande intäkter,negativt resultat samt ett börsvärde på ca 230 miljoner kronor. Här bör även nämnas att Imint har etablerade konkurrenter, något som inte Fastout har.

FastOut handlas idag till ett börsvärde om ca 80 miljoner kronor med betydande avtal samt intäkter, utan etablerade konkurrenter. 

 

Analys Skriven av Erik, skribenten innehar aktier i bolaget. 

(Visited 31 times, 1 visits today)