Stockholms historiska arkitektur går ett dystert öde till mötes…

Det historiska Astoria-husets flygel kommer nu att rivas, detta efter att ett beslut röstats fram i Statsbyggnadsnämnden av S, MP. V, KD och C som röstade för att riva gårdshuset från 1800-talet och bygga nytt. 

Astoriahuset

Fastigheten ägs av Humlegården, ett bolag som ingår i Länsförsäkringsgruppen. Företaget har länge velat göra något åt den gamla fastigheten som sägs ha allvarliga sättningsproblem men har på grund av starka reaktioner från allmänheten tvingats att dra tillbaka och se över sitt förslag då det från början innefattade att riva hela Astoria-huset. Humlegården lät då det kända danska arkitektföretaget 3XNielsen ta fram ett nytt förslag där huvudbyggnaden får stå kvar medans flygeln får lämna rum för en ny del. 

Gammalt möter nytt

Gammalt möter nytt

Humlegården vill skapa vad som kallas för en ”Pocket Park”.
– Vi vill skapa något fantastiskt till stockholmaren. Något som innehåller alla delar; kontor, bostäder, en mötesplats med butiker och restauranger samt en underbar park, berättade Maria Lidström, chef för Investering och Utveckling på Humlegården för Lokalguiden i början av september. 

Hurvida detta blir något fantastiskt för Stockholmaren, eller bara ännu ett i raden av nybyggda komplex utan någon själ återstår att se. Man kan i alla fall tycka att det är dåraktigt att riva en 140 år gammal fastighet för att lämna plats åt ny ”dussin-arkitektur”…

(Visited 74 times, 1 visits today)