Så rik hade du varit idag om du investerat i Coca-Cola’s börsintroduktion!

Coca Cola är ett av världens kanske mest kända varumärken och älskade drycker. Det är också vida känt att företaget är en ekonomisk vinstmaskin som levererar imponerande resultat år efter år. Men frågan är, hur pass imponerande har värdeutvecklingen varit genom åren?

coca cola aktie

Coca Cola grundades 1886 av en apotekare vid namn John Pemberton som dessvärre blev bankrutt ett par år därpå tack vare drogmissbruk. Detta medförde att John blev av med nästan allt förutom en mindre del av företaget, denna del gick sedan vidare till Johns son vid hans död 1888. Sonen insåg inte potentialen i företaget och valde därför att sälja sin del för en summa snabba pengar till affärsmannen Asa Candler för 2,300 dollar. 
Asa Candler gick över de närmaste 30 åren till att vara en av USA’s rikaste personer tack vare Coca-Cola’s växande popularitet. 1919 så bestämde Candler sig för att sälja vidare företaget för 25 miljoner dollar ( 340 miljoner dollar omräknat till dagens kurs). Den nya ägaren, Ernest Woodruff, börsintroducerade företaget senare under samma år. Men hur pass bra har utvecklingen varit då?
Priset för en aktie vid börsintroduktionen låg på 40 dollar. Låt oss säga att du köpte 100 aktier, dvs aktier för 4000 dollar eller 54 000 dollar omräknat till dagens kurs. Låt oss också anta att du återinvesterat alla utdelningar som aktien givit de senaste 96 åren. Så hur rik tror du att hade varit i dag?

Enbart en av dessa aktier är, med utdelningar återinvesterade inräknat, värd ca 9,8 miljoner dollar idag! Dina hundra aktier hade alltså varit värda 988 miljoner dollar! Nästan en miljard dollar, eller 8 miljarder kronor! Ingen dålig investering!

(Visited 119 times, 1 visits today)