Jobba i eller Flytta till USA? Går det? Del 2

 

 jobba i usa

 

Detta är en fortsättning på ”Jobba i eller Flytta till USA? Går det? Del 1”. I den här artikeln så kommer vi att fortsätta behandla ämnet att emigrera till USA, något som faktiskt många i vårt land drömmer om. I just denna del så kommer vi att fokusera på hur det är att arbeta i landet.

Jobba i USA

Vägen dit

Väldigt många av de Svenskar som arbetar i USA befinner sig i landet på ett så kallat L1A-visum. Det innebär att man som anställd inom större företag kan ansöka om förflyttning inom företaget till USA. En annan men betydligt svårare väg att ta sig till USA på  är via ett H1B-visum. Ett H1B-visum kan fås när man får anställning direkt av ett Amerikanskt bolag, vilket gör det betydligt svårare att få en anställning då man får konkurrera med Amerikanska medborgare. Det gör ju att företaget i fråga men störst sannolikhet hellre väljer att anställa en Amerikan då det innebär mindre strul när det kommer till pappersarbete osv. Dock ska det nämnas att H1B faktiskt är den vanligaste formen av visum när det kommer till att arbeta i USA.  En enorm fördel som H1B för med sig är möjligheten till att byta arbetsgivare, medan du är låst hos din arbetsgivare om du är där på ett L1A-visum.

Att arbeta

Generellt kan man säga att USA faktiskt är möjligheternas land! Medan vi här i Sverige är fast i Utbildnings/Arbetserfarenhets-karusellen som gör det i stort sett omöjligt att få ett lägre jobb utan 3 års studier + minst 2 års, allra helst mer, arbetserfarenhet så går det i USA att få jobb med bra löner med mindre utbildning/erfarenhet. Där finns fortfarande också möjligheterna att börja i botten och arbeta sig upp, även fast man saknar relevant utbildning från högskola/universitet. 
Möjligheterna till en bra lön är också större även om medianlönen i USA, som ligger på ca 230 000:- Svenska kronor, är lägre än den Svenska som ligger på ca 270 000:- per år. 
Här kommer lite mer ingående siffror:
75% av den amerikanska befolkningen tjänar under 50 000 dollar om året
50% tjänar under 25 000 dollar om året. 

Skatterna är generellt lägre i USA vilket väger upp den lägre genomsnittslönen till viss del.
Är man ute efter att betala riktigt låg skatt så är Texas ett bra alternativ då det inte är någon federal inkomstskatt där vilket sänker den totala skattebördan markant. 

 

(Visited 354 times, 1 visits today)

1 comment for “Jobba i eller Flytta till USA? Går det? Del 2

Comments are closed.