Jobba i eller flytta till USA? Går det? Del 1

Det är många som drömmer om ett liv i USA, en chans att få leva den amerikanska drömmen.
Men är det ens möjligt? Svaret är glädjande nog ja, men man ska vara beredd på att vägen dit inte är den enklaste. För att ta del av viktig och löpande ny information så rekommenderas att besöka den amerikanska ambassadens hemsida som du hittar här.

USA-Flag

Så hur ska man då gå till väga för att så småningom kunna titulera sig Amerikan? Jo det finns flera olika vägar och alla kräver olika typer utav visum. Det finns otroligt nog runt 60 olika slags visum i USA. Nedan listar vi några av de vanligaste sätten man kan använda sig av för att få bo, jobba eller studera i USA:

  • En av de vanligaste vägarna numera är att flytta dit på ett student-visum. Du får då möjlighet att bo i landet under tiden som du läser dig till din examen. Du kan också få möjlighet att ”provjobba” ett år inom din valda yrkeskategori efter din examen. Värt att tänka på här är att det ofta är väldigt dyrt att studera i USA och att svenska CSN inte alltid täcker samtliga utgifter.
  • Du kanske har sådan tur att du har en närstående släkting som har ett amerikanskt medborgarskap? I så fall kan du bli sponsrad för att få ett Green-Card. Med närstående menas te.x föräldrar eller syskon.
  • Du kan gifta dig med en amerikan! Svårare än så behöver det inte vara, passar dock inte alla.
  • Du kanske innehar någon väldigt speciell och ovanlig kompetens? Då kan du ha sån tur att det hjälper dig in i landet.
  • Börja arbeta på ett stort internationellt företag eller en organisation. Avancera sedan inom företaget och håll ögonen öppna efter lediga tjänster i USA(eller det land du nu vill flytta till).
  • Att arbeta som aupair är oerhört vanligt bland yngre kvinnor och ger en perfekt inblick i hur livet i USA kan vara.
  • Om du är student så kan du försöka att komma med i något utbytesprogram och på så sätt få möjlighet att tillbringa något år i landet för att se om det är något som passar.
  • Sist men inte minst så finns även det som i folkmun kallas för Green Card-lotteriet. Det riktiga namnet är Electronic Diversity Visa. Ett statligt lotteri som är öppet en månad om året. Det finns många olika bluff-sidor som tar betalt för att hjälpa dig med ansökan. Varning för dessa. Ansök istället via den riktiga sidan som du hittar här. Notera att domänen är .gov dvs endast amerikanska regeringen kan använda sig av den. Det är gratis att anmäla sig!

Det går alltså fortfarande att flytta till USA även om det har blivit betydligt svårare med åren. Nyckelfaktorn är att verkligen vilja och inte ge upp så kanske man en vacker dag faktiskt har det där lilla gröna kortet i plånboken!

Läs Del 2 här

(Visited 1 422 times, 1 visits today)

1 comment for “Jobba i eller flytta till USA? Går det? Del 1

Comments are closed.