Google satsar 1 miljard på rymdresor

En av de mest kända IT-entreprenörerna i Silicon Valley är Elon Musk. Han har grundat elbilstillverkaren Tesla motors( ett måste för alla framgångsrika och miljömedvetna i Silicon Valley) och den internetbaserade betalningslösningen Paypal, till det kan han också lägga till rymdföretaget SpaceX och energiföretaget Solar City.

En mycket originell entreprenör som alltså föredrar att satsa på hårdvara istället för mjukvara. 

Nu har Google och investeringsföretaget Fidelity tillsammans investerat massiva 1 miljard dollar i Elon Musks SpaceX. 
spacex_default

SpaceX grundades 2002 och sysslar med privat rymdfart och ska erbjuda transporter till omloppsbana runt jorden med raketerna Falcon 1, Falcon 9 och Falcon Heavy. Man har även utvecklat rymdkapseln SpaceX Dragon som används för att förse den internationella rymdstationen ISS med förnödenheter. 

Varför vill nu Google satsa pengar på det här med rymden? Jo, bland företagets alla stora aspirationer så finns ju bland annat önskan om att hela världens befolkning ska ha tillgång till internet. Detta hoppas man kunna lösa med hjälp av satelliter. Ur det perspektivet så kan man ju se användbarheten med ett företag som SpaceX.

Google har ju redan sen tidigare investerat en halv miljard dollar genom köpet av företaget Skybox Imaging, ett företag som sysslar med mindre satelliter för fotograferingssyfte.
Syftet med den investeringen sägs främst ha varit att förbättra Google Earth och tjänstens bilder. Som det är i nuläget (innan köpet) så var Google tvunget att förlita sig på externa källor för att få tag i sina satellitbilder, något som resulterade i ojämn kvalité.

Mycket att se fram emot de närmaste årtionden när det kommer till rymdteknologi som vi ser. Vi får ju inte heller glömma bort miljardären Richard Bransons stora rymdsatsning Virgin Galactic, som har som mål att kunna genomföra rymdresor för vanliga(om än väldigt förmögna) turister.

(Visited 10 times, 1 visits today)