Sopmiljardären

87 åriga Meyer Luskin är vad man kan kalla en väldigt anonym miljardär. Du kommer inte att se hans ansikte i Forbes Magazine eller på TV skrytandes om hur mycket pengar han har. Den enda gången Meyer faktiskt uttalat sig i media var 2011 efter att ha donerat 650 miljoner kronor till sitt gamla College. Gåvan är en av de största privata donationerna till ett universitet någonsin.

Benefactors
I gengäld så instiftade UCLA ”Meyer And Renee Luskin School Of Public Affairs” och ”Luskin Center For Innovation”. Att få ge tillbaka till sitt forna universitet för särskilt viktigt för Meyer av tre anledningar: utan skolans finansiella stöd så hade han ej haft råd att genomföra sin utbildning, han träffade sin fru där och för att utbildningen enligt han själv varit oumbärlig för hans karriär.
Men hur blev han så rik då? Meyer Luskin är ägaren bakom LA-baserade Scope Industries. Företaget är det största för återvinning av överskott från bagerier och andra sädbaserade produkter i hela USA. Vad innebär det då? Jo, varje bageri får ju ett överskott av bakverk eller bröd som sedan passerar sitt bäst före-datum. Tack vare lagarna i USA så får inte detta överskott varken doneras till behövande eller slängas i vanliga sopor utan det måste kasseras efter väldigt specifika regler. En process som är väldigt dyr. För att underlätta och få ner kostnaden för denna process så anlitas Scope Industries. Företaget installerar sedan avfallspackare hos sina kunder som dom sedan tömmer regelbundet. En fin liten affärsidé kan tyckas, men det kommer mer. Scope Industries får inte bara betalt för att köra iväg avfallet, dom säljer det sedan vidare till en tredje part till en trevlig vinst. Efter att Scope hämtat avfallet hos sina kunder så körs det vidare till något av deras 12 bearbetningsanläggningar som är utspridda över landet. Där blir gamla pizzor, brödlimpor och bullar torkat och omgjort till något som dom kallar ”Dried Bakary Product”.
En produkt som bönder världen över betalar mycket pengar för, Dried Bakary Product är alltså djurmat. Bönderna ger det till sina hästar,kor eller vad dom nu kan tänkas ha på sin gård.
 luskin-house5
M
Scope Product omsätter bortåt 800 miljoner kronor om året, vilket har gjort Meyer till en rik man. Hans förmögenhet uppgår till ca 7 miljarder kronor! Han bor med sin fru i en lyxig villa i LA. Med andra ord så kan man nästan säga att han får betalt för att omvandla sina kunders sopor till guld!
(Visited 125 times, 1 visits today)