Ägget som var värt en förmögenhet

both
Då och då rapporteras det ju i media om folk som av någon anledning helt plötsligt kommer över en väldig massa pengar. Den här lilla historien handlar om en skrothandlare som av slump kom att bli extremt förmögen.

För lite mer än 10 år sedan i den amerikanska mellanvästern var nämnda skrothandlare( som vill förbli anonym, inte så konstigt kanske) på en antik/lopp-marknad. En sådan där marknad där folk kommer från alla möjliga håll och kanter för att ställa upp ett bord och sälja gamla prydnadsaker, släktklenoder och annat gammalt man kan tänkas ha liggande hemma.
fair
Våran skrothandlare hade för vana att besöka sådana marknader i hopp om att göra ett litet fynd här och var. Han letade för det mesta efter något tillverkat av guld eller silver i och med att dessa ädelmetaller var på uppgång. Ofta valde han att smälta ner sina fynd och sälja för metallvärdet.  Som ödet ville sig så fick han denna dag syn på en äggformad lite underlig prydnad som var dekorerad med diverse ädelstenar. Med tanke på prydnadens vikt, att den verkade vara tillverkad av guld och det faktum att säljaren påstod att stenarna var äkta safirer och diamanter så kom dom överens om att priset skulle bli 13 000 dollar. Skrothandlaren var övertygad om att han hade gjort ett fynd bara han smälte ner ägget och sålde ädelstenarna. Kanske kunde han göra en vinst på några hundra dollar? Enda problemet var bara att inget smältverk ansåg det vara värt jobbet. Han fick höra att han betalat överpris för gammalt skräp. Han träffade ett dussintal smältverk som alla sa samma sak. Detta ledde ju då till att han slutligen gav upp och valde att ställa den underliga prydnaden på en kökshylla hemma i hans blygsamma hem. Där fick ägget sedan stå de kommande 10 åren eller så, ofta bredvid gårdagens disk eller nybakade muffins.
Sedan en sen kväll 2012 så fick han för sig att surfa in på Google. Där sökte han på orden ”Vacheron Constantin egg”. Anledningen var att dessa orden stod ingraverade inuti ägget. Till hans förvåning så ledde ett av sökresultaten till en artikel med rubriken ”Är det här 20 miljoner pund värda ägget i din ägo?”. Med ökad puls så klickade han sig vidare till artikeln. Till hans oerhörda förvåning så var där en 50 år gammal suddig bild på hans ägg. Ägget på bilden visade sig vara ett Fabergé-ägg.
done
För dom som inte vet så är Fabergé-ägg otroligt värdefulla antikviteter som ska ha handtillverkats av Peter Carl Fabergé mellan åren 1885 och 1917. Endast 50 stycken tillverkades varav uppskattningsvis bara 42 finns kvar.

Efter att ha läs artikeln så var ju naturligtvis skrothandlaren i chock. Efter att ha tagit sig samman så mailade han experter som omnämndes i artikeln, Kieran McCarthy. Kieran arbetade för en exklusiv juvelerare som hette Wartski, Wartski specialiserade sig på just Ryska antikviteter och Fabergé-ägg. För att bevisa att han faktiskt hade ägget i sin ägo bifogade han en bild på det.
cupcake
Kieran McCarthy blev lika chockad han när han nästa morgon öppnade mailet och såg bilden. Han betalade genast för att flyga skrothandlaren till sig för vidare verifikation. Skrothandlaren tog med sig massor av foton.
Kieran: ”han tog med foton på ägget och jag visste direkt att det var äkta. Jag var i chock- det var som att vara Indiana Jones och finna den försvunna arken.”
Efter att ha konstaterat att det faktiskt verkade vara ett äkta fabergé-ägg på bilderna så flög de båda tillbaks till staterna. Efter att ha kontrollerat ägget i verkligheten så kontaktade Kieran sina överordnade och fick till svar att han fick göra vad som än krävdes för att förvärva ägget. Slutpriset? 33 miljoner dollar.

Så hur hamnade ägget på den där loppmarknaden till att börja med?
Ägget tillverkades 1887 och gavs bort som påskpresent till Tsar Alexander III. Alexander gav det i sin tur till sin fru, Kejsarinnan Maria Feodorovna som placerade ägget på en hylla i deras sovrum.
arrow
Efter Alexanders död 1894 så blev ägget en del av en resan Rysk utställning. Skatterna i utställningen blev konfiskerade under den kommunistiska revolutionen 1917. Ägget dokumenterades sedan 1922 i Moskva när Sovjet sålde tusentals klenoder för att samla in pengar till staten. Sista gången det sågs till var i New York på auktionshuset Parke Bernet 1964 då det såldes till en köpare i södern för 1500 dollar( ca 11 000 dollar i dagens kurs). Denna köpare dog sedan år 2000, hennes tillhörigheter såldes på en loppmarknad. Efter att ha bytt ägare några gånger så slutade ägget alltså till slut hos våran skrothandlare.

(Visited 1 045 times, 1 visits today)