Bill Gates Förmögenhet

Bill Gates Förmögenhet
Som ni kanske la märke till i den här artikeln vi la ut för ett tag sedan så är Bill Gates fortfarande världens rikaste man med sin förmögenhet på 76 miljarder dollar.

Det är nog få, för att inte säga nästan ingen, som inte vet vem Bill Gates är i dagens samhälle. Grundaren av Microsoft är vida känd som världens rikaste även om han för ett kort tag förlorade 1a platsen till mexikanaren Carlos Slim. Bill är också känd för sin välgörenhetsorganisation som han startade tillsammans med en annan av världens rikaste, finansmannen Warren Buffet. Deras ”Giving pledge” går ut på att övertala världens rikaste att skänka åtminstone hälften av deras förmögenheter innan eller när dom dör. Organisationen är framgångsrik och har fått med namn som Larry Ellison, Elon Musk, Carl Icahn, Paul Allen, Mark Zuckerberg och många fler, se hela listan på deras hemsida.
Han har även en välgörenhetsorganisation tillsammans med sin fru som heter ”Bill & Melinda Gates Foundation”, den grundades år 2000. 2006 så lät han världen veta att han skulle trappa ner sitt arbete inom Microsoft och lägga mer tid på välgörenhet.
Bill och Melinda Gates förmögenhet
Han är född 28e oktober 1955 i Seattle, USA. Han lyckades med bedriften att få 1590 av 1600 på SAT (en slags amerikansk motsvarighet till Högskoleprovet.) för att sedan fortsätta sina studier på Harvard. Han startade Microsoft tillsammans med Paul Allen 1975. Paul Allen var en dag på väg att besöka Bill Gates i hans studentrum, då han upptäckte en datortidning som innehöll information om datorn Altair 8800. Den var den första mikrodatorn som konkurrerade med mer kommersiella modeller. Några dagar senare ringde Bill Gates till Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), företaget bakom Altair 8800 och meddelade dem att han och några vänner höll på att utveckla en version av programspråket Basic, som skulle köras på en Altair 8800 och sedermera även PC. Då hade varken Bill Gates eller Paul Allen någonsin rört vid en sådan dator, men ändå blev MITS intresserade av programmet.
Efter åtta veckor insåg Allen och Gates att deras produkt äntligen var redo för en demonstration. Trots att Gates skött själva utvecklingen var det Allen som flög till MITS för att presentera det nya Basic-systemet. Demonstrationen ska trots Allens ringa erfarenhet ha gått bra, och MITS köpte Allens och Gates Basictolk. Då Gates såg en affärsmöjlighet här, hoppade han av sin utbildning på Harvard University och startade Microsoft.
Commodore köpte in Microsofts Basic i slutet av 1976, och Basic fick en stor spridning tack vare Commodores storsäljande persondatorer Commodore PET (1977), VIC-20 (1980), Commodore 64 (1982-1992) och Commodore 128 (1985). Den 12 augusti 1981—efter att förhandlingar med Digital Research misslyckats—gavs Microsoft ett kontrakt från IBM för att utveckla en version av operativsystemet CP/M anpassad för kommande IBM PC. Dock hade inte Microsoft något utvecklat operativsystem då, så de köpte en CP/M-klon vid namn QDOS från Tim Paterson vid Seattle Computer Products för 50 000 dollar. Microsoft döpte om QDOS till PC-DOS. På grund av potentiella upphovsrättsproblem med CP/M sålde IBM både CP/M för 250 dollar och PC-DOS för 40 dollar. Tack vare det låga priset blev PC-DOS så småningom väletablerat.
Redan under 1980-talet dök en mängd IBM PC-kloner upp, den första av Compaq, efter att de lyckats klona IBM-bioset. Microsoft använde snabbt sin position för att dominera operativsystemmarknaden bland privatkunder. De började licensiera sitt operativsystem för användning på IBM PC-kloner, och kallade sin version MS-DOS (Microsoft Disk Operating System). Genom aggressiv marknadsföring av MS-DOS gentemot utvecklare av IBM PC-kloner växte Microsoft från en liten aktör till en av de större programvaruföretagen i hemdatorindustrin. De tog bland annat stora marknadsandelar från Digital Researchs operativsystem CP/M. Resten är så att säga historia, en historia jag tror många av oss är rätt så bekanta med vid det här laget.

(Visited 176 times, 1 visits today)