Kan man leva på royalties från en enda låt?

Om du vill tjäna massor med pengar inom musikindustrin så behöver du veta hur man skriver en bra låt, och då räcker det inte bara med att skriva en låt, den måste bli en hit också. Vi är många som sett filmen ”Om en pojke” där Hugh Grant spelar huvudrollen som en ungkarl vars enda inkomst är royalties från en jul-låt hans pappa skrev. Då kan man ju undra om det faktiskt är möjligt att tjäna så mycket pengar på en enda sång? En förutsättning för det är ju att den spelas under en lång tid, för att underlätta det så kan det vara en jul-låt, en tidlös romantisk balad eller om man lyckas få med sin låt som soundtrack i en populär film eller serie. Alltså vore ju en julsång som används i en julfilm det ultimata?

Hursom helst så listar vi här under de 10 låtar som dragit in mest pengar.

10. Mel Torme – ”The Christmas Song” 1944. ca 120 miljoner kronor

9. Roy Orbison & Bill Dees – ”Oh Pretty Woman” 1964. ca 126 miljoner kronor. Som man kanske kan gissa så var den här låten soundtrack till filmen med samma namn där Richard Gere och Julia Roberts spelade huvudrollerna.

8. Sting – ”Every Breath You Take” 1983. ca 130 miljoner kronor. En av 80-talets stora hits, rankad nummer 25 på Billboards All Time Top100. En fjärdedel av Stings totala förmögenhet kommer från enbart den här låten.

7. Haven Gillespie & Fred J Coots – ”Santa Claus Is Coming to Town” 1934. ca 160 miljoner kronor

6. Ben E King, Jerry Leiber & Mike Stoller – ”Stand By Me” 1961. ca 170 miljoner kronor

5. Alex North & Hy Zaret – ”Unchained Melody” 1955. ca 175 miljoner kronor

4. John Lennon & Paul McCartney – ”Yesterday” 1965. ca 190 miljoner kronor

3. Barry Mann, Cynthia Weil & Phil Specter – ”You’ve Lost That Lovin’ Feelin” 1964. ca 205 miljoner kronor

2. Irving Berlin – ”White Christmas” 1940. ca 230 miljoner kronor

Hill Sisters – ”Happy Birthday” 1893. ca 320 miljoner kronor. Det började med att systrarna Hill behövde en sång att sjunga för sina elever när dom fyllde här. Spola fram 120 år och deras födelsedags-låt är den mest lönsamma låten genom tiderna. Den drar fortfarande in runt 14 miljoner kronor om året i royalties. Det kostar runt 160 000 att få använda låten i tv eller film. Varumärkesskyddet för deras låt är giltigt fram till 2030 i USA och 2016 här i Europa.

Som ni ser är det inte bara möjligt att leva på en låt, utan hela din familj kan i många generationer leva på den om du nu lyckas skriva nästa tidlösa stora hit!

(Visited 547 times, 1 visits today)