Entreprenören Richard Branson’s imponerande historia

Richard Branson’s imponerande resa till en förmögenhet på 4,6 miljarder dollar.

”From small beginnings come great things” har aldrig varit mer exemplifierat än i entreprenören Richard Bransons karriär. Fast han fick kämpa i skolan så svor Branson för sig själv att han skulle bli framgångsrik på något sätt. Hur slutade denna beslutsamhet? Tja, under loppet av de senaste 45 åren, har Richard Branson förvandlat sig själv till en av de rikaste och mäktigaste människorna i världen med ett brett spektrum av framgångsrika företag i ett tiotal branscher. Dessutom med en personlig förmögenhet på 4.6 miljarder dollar är Richard den 6:e rikaste personen i Storbritannien. Han har blivit adlad, satt tre världsrekord, vunnit flera utmärkelser i luftfart, en handfull humanitära utmärkelser, och även ett heders-Grammy Award. Han är den ultimata multi-taskaren som verkar ha blivit välsignad med gåvan av Midas. Allt han har rört på jorden förvandlas till guld och ganska snart, kan hans framgång även nå utanför planeten jorden. Det här är Richard Bransons fascinerande livshistoria. branson1
Richard Branson är född i Blackheath,London, England den 18 juli 1950. Som det äldsta barnet i en kärleksfull , kreativ familj, led han av dyslexi som allvarligt påverkade hans studieresultat. Trots hans dåliga betyg i skolan, var Richards föräldrar fortfarande mycket stödjande och uppmuntrande. Denna blinda tilltro till hans förmåga och potential skulle ha en enorm inverkan på Richards förtroende och liv. Ironiskt nog strax innan examen från high school så förutspådde hans rektor att Richard antingen skulle hamna bakom galler eller bli en miljonär.

Han bestämde sig för att fokusera sina ansträngningar på det senare, snarare än det förra , och lanserade snart sin egen musikverksamhet ur källaren hos sin lokala kyrka. Som chefsredaktör på The Student Magazine började han annonsera sin försäljningsverksamhet i tidskriften. Hans lilla skivaffär blev en omedelbar succé, och eftersom hans omkostnader var lägre än för de stora skivaffärerna i London, kunde han sälja sina skivor till ett lägre pris. Hans verksamhet blev känd som Virgin, med hänvisning till det faktum att alla inblandade i företaget hade nästan ingen erfarenhet alls i livet eller av företag. Verksamheten var framgångsrik nog att Richard kunde öppna en fysisk verksamhet på Oxford Street 1971. Följande år lanserade han officiellt sitt eget skivbolag, Virgin Records. Han köpte en egendom ute på landet och renoverade den till en inspelningsstudio. Inte den att dra sig undan från risk, började han att skriva på med band som andra skivbolag var ovilliga att ta befatta sig med eftersom de verkade passerat sin topp eller var för edgy. Bland dessa ingår i Sex Pistols, Faust , Can,  Culture Club och en mängd andra grupper . Hans nästan felfria instinkter angående vilka band som var både kontroversiella och kommersiella , gjorde Virgin Records till en kraft att räkna med mycket snabbt.

young

Därefter så har Richard expanderat till att äga nattklubbar och samtidigt arbetat med att ta Virgin Records ut på den globala marknaden. Allt eftersom att han märkte hur musik blev sammanflätad med filmer och tv, lanserade han Virgin Vision 1983 . Virgin Vision , en film -och videodistributionverksamhet, skulle så småningom bli en del av Virgin Communications . Samma år lanserade han Virgin Games och kastade in sin hatt i ringen om TV-spelet marknaden när den industrin fortfarande befann sig i ett mycket tidigt skede .

Ridandes på framgången av hans tre stora affärsprojekt så skiftade Richard fokus helt och hållet 1984 när han grundade Virgin Atlantic Airways och Virgin Cargo . På frågan varför han lanserade ett flygbolag svarade han- ” Mitt intresse i livet kommer av att sätta enormt till synes ouppnåeliga utmaningar och försöka övervinna dem”. Med sitt flygbolag marken igång, återvände han till en värld av musik,lansering,”Music Box”,en 24-timmars satellit-musikstation och så småningom skapandet av sin egen resebyrå som heter Virgin Holidays. Resten av 80-talet spenderades med att inrätta flera nya divisioner inklusive Virgin Classics , Virgin Airship & Balloon Company och Virgin Broadcasting , samt utökandet av skivbolagets räckvidd. Han lanserade också i USA genom att öppna en inspelnings-anläggning i Los Angeles.

De tidiga 90-talet medförde en fortsatt tillväxt , i kombination med en del motgångar. Även Virgin Records fortsatte att expandera framgångsrikt , in i den asiatiska marknaden i Japan och för att lansera en egen radiostation, samtidigt upplevde Virgin Airlines motgångar. Under hela början av 90-talet, var Virgin Airlines ständigt attackerade av British Airways. Attackerna var så fula att det så småningom upptäcktes att British Airways hade gjort dataintrång i Virgin Atlantic datasystem för att stjäla kunder och sprida felaktiga nyheter om företaget. British Airways dömdes slutligen till att betala en $ 1.000.000 i böter till Branson och flygbolaget . Richard delade pengar bland sina anställda . Även fast British Airways blev dömda för att ha saboterat för Virgin Atlantic så var ju skadan på Virgins rykte redan gjord. I ett försök att hålla det kämpande flygbolaget flytande, tvingades Branson att sälja Virgin Records . Det var ett hjärtskärande beslut. Dock höll det alla hans andra företag flytande. Och inte bara flytande. Efter att ha sålt Virgin Records så började Branson åkte en aldrig tidigare skådad lansering av nya satsningar. Han lanserade Virgin Direct Personal Financial Services,Virgin Express,Virgin Brides,Virgin Trains,Virgin Cosmetics,Virgin Mobile,Virgin Active,Virgin Blue,Virgin Energy,Virgin Cars,Virgin Galactic,Virgin Health Bank,Virgin Media,Virgin America, Virgin Fuel,Virgin Money,Virgin Healthcare,Virgin Racing och Virgin Produced . I dag har han sina händer i allt från biobränsle , till rymdforskning , till smink , till racing , telekommunikation , film-och tv- utvecklingen . Han lanserade även ett nytt skivbolag i mitten av 90-talet , under namnet V2.
branson

På senare tid har hans fokus varit inställt på hans satsning för att utforska rymden, Virgin Galactic. Målet med Virgin Galactic är att bana väg för kommersiella rymdfärder för vanliga människor . Divisionen meddelade nyligen att det skulle utveckla en orbital rymdfarkost som kallas LauncherOne . En enda plats på en av de första resorna med Virgin Galactic väntas kosta 200.000 dollar. Som om utforskning av rymden var inte imponerande nog , tidigare i år , sålde han Virgin Media , et tele och internet-konglomerat, till Liberty Global för 23.3 miljarder dollar.

Förutom sina affärsprojekt , har Richard tillämpat samma väl beprövade principer för framgång i att lansera ett antal humanitära insatser. Han grundade Virgin Unite , en ideell stiftelse , och med organisationen startade han the Branson School on Entrepreneurship i Syd-Afrika. Han är också en av de främsta finansiärerna av The Elders , en grupp av obundna världsledare som arbetar objektivt för att lösa globala konflikter. Dessutom är han en undertecknat Global Zero, en ideell organisation tillägnad avskaffandet av kärnvapen i världen. Han har deltagit i hungerstrejker ,varit värd för miljö-symposier i sitt hem och fungerade som en kändis-fundraiser för en rad humanitära ändamål. Det kanske mest imponerande är att han i februari 2013 anslöt sig till Bill Gates och Warren Buffett som medlem i The Giving Pledge. Det innebär att Branson svurit att ge bort minst 50 % av sin förmögenhet under sitt liv eller vid tidpunkten för sin död.

galactic

Med så mycket på gång i sitt liv, är det konstigt hur / när / var Richard Branson någonsin får sova. Men vi vet att när Richard lägger sitt huvud till vila så är det nog i en säng i ett av dussintals lyxiga hotell världen över. Hans förmodligen mest kända egendom är Necker Island, en 74 hektar stor privat egendom på Brittiska Jungfruöarna. Efter att ha hört att öarna var till salu år 1978, gav Branson ett skambud på 160.000 dollar. På den tiden var öns värde uppskattningsvis 5.000.000, så erbjudandet skrattades bort. Inom några år så stod ägare av ön inför en allvarlig finanskris och till slut accepterades Richard erbjudande på 280.000. Ön var obebodda vid den tiden, så Richard spenderade de kommande tre åren och 10 miljoner dollar till att förvandla dom till den ultimata lyx-reseorten. Idag är den värd mer än 200 miljoner dollar,men om man ska vara realistisk så är den nog ovärderlig. Av skattemässiga skäl är ön också tekniskt sett Sir Richards heltidsbostad.

necker2

Richard Branson verkar helt klart ha upptäckt hemligheten för framgång inom en mängd olika branscher och företag. Och mer imponerande, han visar absolut inga tecken på att stanna av någon gång snart. Det visar sig att hans high school-rektors förutsägelse var delvis rätt. Det enda problemet med den prognosen är att Branson inte blev en brottsling eller en miljonär. Han blev en dollarmiljardär, nästan fem gånger om! Hans energi och ledarskap skulle leda till stora saker om han valde att använda dem på gott eller ont. Lyckligtvis för oss alla, verkar han ha fokuserat på att använda dem i en mängd olika positiva sätt. Spola framåt ett par decennier, och mannen som startade med en skivbutik i en källare finansierar nu utvecklingen av en rymdstation. Helt klart imponerande!

(Visited 252 times, 1 visits today)

1 comment for “Entreprenören Richard Branson’s imponerande historia

Comments are closed.