Vem är Torbjörn Törnqvist?

Han kallas för Sveriges hemligaste miljardär. Oljemannen Torbjörn Törnqvist håller en mycket låg profil. Då och då gör han ändå avtryck i nyhetsflödet. Men i smyg.

Som sommaren 2009, under seglingstävlingen Gotland Runt. Efter en intensiv duell under tre dygn blev hans Artemis beseg­rad med nesliga fyra minuter av Niklas Zennströms båt Ran, som därmed segrade i storbåtsklassen Grand Open IRC.

Världens tredje största fristående ­oljehandelsbolag, Gunvor Group, ägs av den 61-årige svensken tillsammans med ryssen Gennadij Timsjenko. Koncernen har på 14 år växt från ingenting till att hantera en tredjedel av den ryska oljeexporten.

Huvudkontoret ligger i schweiziska Genève. Koncernen finns dessutom representerad i Singapore, New York, Moskva, S:t Petersburg, Peking, Amsterdam, Helsingfors och Nigeria. På kontoren sitter 300 anställda, de flesta kopplade till tradingdeskar där tiotusentals ton råolja, bensin, nafta, fotogen och andra petroleumprodukter byter ägare varje dag. Gunvor Group disponerar tusentals järnvägsvagnar, flera oljeterminaler och en omfattande långleasad fartygsflotta.
2008 omsatte koncernen 65 miljarder dollar (450 miljarder kronor).

t4

Torbjörn Törnqvist påpekar att tradingverksamhet har ”löjligt små marginaler”. I deras fall är avansen ”i regel lite över eller under 1 procent av omsättningen”. Ungefär i samma härad ligger de tyngsta konkurrenterna inom oljehandeln: Glencore och Vitol. Men nog blir det en slant över. Vid en marginal på 1 procent blev vinsten i fjol alltså 4,5 miljarder kronor, för att i år sjunka till 3–3,5 miljarder kronor.

– Vi har en god avkastning på eget kapital. Tjänar vi mer än en miljard dollar om året? Det gör vi inte. Inte i dag i alla fall. Vi har en bra finansiell situation. Men vi tar ut väldigt lite ur bolaget, vi låter pengarna vara kvar i företaget, säger Torbjörn Törnqvist på telefon från Genève.

Koncernen har ingen öppen årsredovisning (uppgifterna ovan kommer direkt ifrån Torbjörn Törnqvist). Gunvor ägs av ett holländskt bolag, som ägs av ett Cypernregistrerat bolag, som ägs av holdingbolaget Clearwater Advisors på Brittiska Jungfruöarna. Sidnumren är de enda siffrorna i bolagets officiella informationsbroschyr.

”Strålande tider för Torbjörn Törnqvist”, skrev ­Dagens Industri i juli förra året. Gunvor Group hade året innan gjort en vinst på 2,9 miljarder kronor.
– Det är helt okej men inget rekord, kommenterade Törnqvist.
Omsättningen 2012 var 621 miljarder kronor.
Törnqvists och Timsjenkos framgång sammanfaller tidsmässigt med att Putin­regimen fängslade oligarken Michail Chodorkovskij och beslagtog hans oljeföretag Yukos.
– De (Gunvor Group) tog över alla våra fat (med olja), sa en ­tidigare handlare för Yukos till Financial Times 2008.
– De kunde inte ha gjort detta utan mycket mäktiga politiska förbindelser, sa en bankman i Moskva till tidningen.

Nu pekas alltså Torbjörn ­Törnqvist ut som en av oligarkerna bakom Putins regim.
Ukrainska Centrum mot ­korruption vill nu att EU ska frysa Törnqvists och flera ­ryssars tillgångar.
– Utan deras stöd skulle ­Putin ha svårt att fortsätta som diktator, säger advokaten Daria Kaleniuk.

Centrum mot korruption i Kiev kommer denna vecka att begära att EU fryser Törnqvists och andra ”oligarkers” tillgångar. Skälet är den ryska invasionen och ockupationen av Krim som strider mot internationell rätt. USA har tidigare beslutat om sanktioner mot ryska personer som anses ansvara för den internationella krisen.
Daria Kaleniuk, som ­leder Centrum mot korruption i Kiev, säger:
– Det finns en stor risk att ­företagsgruppen Gunvor kan användas som ett verktyg för pengatvätt för Putin och hans nära medarbetare.

Men Gunvor Group säger sig ha handlat i konkurrens med andra företag?
– Upphandlingarna kan se korrekta ut, men det finns olika halvlegala metoder för att imitera verklig konkurrens vid ­offentlig upphandling.
Törnqvist har i intervjuer sagt att han bara är en affärsman. Han har inget med den ryska regimen att göra.
– Alla oligarker med miljardförmögenheter i Ryssland, och med nära förbindelser till Putin, säger att de bara är affärsmän. Deras ­affärer är lagliga. Men utan Kremls politiska välvilja skulle de inte tjäna sina ­miljarder.
Torbjörn Törnqvist bor i Genève i Schweiz. Han inledde karriären på det svenska olje­handels­företaget STC på 1980-talet.
När Sovjetunionen ­kollapsade startade Törnqvist affärer med Estlands huvudstad Tallinn som bas.
Där träffade han ryssen Gennadij Timsjenko som hade bakgrund i den statsägda sovjetiska oljeindustrin. De grundade bolaget Gunvor. Timsjenko har i internationella medier utpekats som vän och affärskontakt till Vladimir Putin.
Bland annat har Timsjenko finansierat en judoklubb i S:t Petersburg där Putin är hedersordförande.

Källor: Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Wikipedia, Veckans Affärer, Dagens Industri

(Visited 153 times, 1 visits today)