Sammy Hagar, Tequila-mogul

De flesta hardcore rockfans kommer nog överens om att den ursprungliga versionen av Van Halen med David Lee Roth är bättre än eran med Sammy Hagar. ”Diamond” Dave frontade Van Halen från bandets start 1978 fram till hans avgång från bandet i april 1985. Tre månader senare , efter att fått ett tips från hans mekaniker ,anlitade Eddie Van Halen ”Red Rocker” Sammy Hagar för att ersätta Roth.”Van Hagar” varade från 1985-1996 då Sammy och Eddie hade en dispyt som ledde till att Hagar lämnade bandet. Spänningarna mellan de två har varit fortsatt hög sedan dess. När det gäller skivförsäljning så sålde Roth dubbelt så många album, 56 miljoner jämfört med Hagars 27 miljoner . Å andra sidan så debuterade alla fyra av Sammys album på 1a platsen på Billboardlistan, mycket högre än någon av de tidigare albumen där Roth var delaktig. Och , på gott och ont så var ”Van Hagar”-eran mycket mer kommersiellt lönsamt för bandmedlemmarna tack vare en serie extremt framgångsrika internationella turnéer och licensuppgörelser. Om du är en av dessa Van Halen die hard-fans som fortfarande inte respekterar Sammy Hagar , bör du åtminstone ge honom lite credd som en osannolik affärsmogul. Historien om hur Sammy Hagar byggt ett imperium och gjorde en förmögenhet av hans Cabo Wabo-klubbar och tequila varumärke är både imponerande och häpnadsväckande!

sammy-hagar

Sammy Hagar började besöka Cabo San Lucas i Mexiko långt innan han gick med Van Halen. Sedan början av 70-talet, när Sammy var en solosångare och frontman för bandet Montrose, fann han sin tillflykt på Cabo’s soliga stränder. År 1990, på höjden av sin Van Halen-karriär, övertygade Sammy hans bandkamrater att samarbeta med honom i öppnandet av en bar/restaurang i Cabo som också hade en stor scenen för band att uppträda på. Tyvärr blev det första året en misskött ekonomisk katastrof. Det var så illa att Sammy köpte ut hans bandkamrater i förlägenhet. Efter några tidiga vägbulor så blev restaurangen, med det nya namnet ”Hagars Cabo Wabo Cantina,” så småningom en stor hit för turister och lokalbefolkning. Namnet ”Cabo Wabo” är en lek på ordspråket ”Cabo wobble” (Cabo vingla) som beskriver den besvärliga promenad tequila-påverkade gör efter en hård kvälls festande.

Cabo Wabo-cantina

Cabo Wabo-cantina

Som ni kanske vet så är Mexiko känt för sin tequila. Så mycket så, att den mexikanska regeringen går så långt som att skydda och sanktionera odling av agave-växten. År 1996 började Sammy att sökandet efter en partner som skulle kunna göra en ”husets-tequila”. Han gick till slut ihop med Riviera-familjen i Guadalajara som har gjort Tequila i över 80 år. Det är den korta historian bakom hur Cabo Wabo Tequila föddes. År 1999 kom deras tequila i fyra olika smaker och distribueras i USA av en Napa Valley-baserad vinimportör. Cabo Wabo Tequila var en omedelbar hit på de amerikanska sprithyllorna, och sålde nästan 40.000 lådor det första året. 2006 så sålde företaget 150.000 lådor per år och genererade 60 miljoner dollar i intäkter. Cabo Wabo är den näst mest sålda premium tequilan i USA, bakom Jose Cuervo.

cabo-tequila

Medan Cabo Wabo Tequila var en stor hit i USA men den var fortfarande inte tillgänglig internationellt, så under 2007 började Sammy söka en ny distributionspartner. I hans egna ord på den tiden: ”. Om du har en hit så behöver du distribution. Du kan vända dig till distributörer i varje land eller så kan du gå till Warner Bros, Universal eller de andra stora pojkarna så att världen kan höra få ta del av din hit . ” I maj 2007 fick Hagar till en överenskommelse med det italienska dryckesföretaget Gruppo Campari att sälja 80 % av sitt företag Cabo Wabo Tequila för summan av $80.000.000! Tre år senare så betalade Campari Hagar en bonus på $ 4.000.000 och köpte de resterande 20% av bolaget för 11 miljoner dollar, vilket gjorde hans totala vinst från affären till $94.000.000 .

Som om detta inte vore nog, medan Cabo Wabo Tequila exploderade på marknaden och gjorde Sammy till en väldigt förmögen man, började han samtidigt utöka sitt imperium . Förutom det ursprungliga Cabo San Lucas, finns det i dag en Cabo Wabo i Lake Tahoe och en annan på Las Vegas Strip . Under 2009 lanserade Hagar ”Sammys Beach Bar & Grill” på platser som Harrahs Casino St Louis och inne i sydvästra terminalen i Las Vegas flygplats. 100 % av vinsterna från dessa två företag doneras till välgörenhet . Dessutom öppnade han ” Sammys Rockin Island Bar & Grill ” i Roseville, Kalifornien i september 2012. År 2011 kungjorde Hagar lanseringen av ett nytt spritmärke som heter ”Sammys Beach Bar Rum”.

Sammanfattningsvis kanske inte Sammy Hagar är allas favorit Van Halen-sångare men han är definitivt den rikaste . I själva verket så var hans förmögenhet i mars 2013 på 120.000.000 dollar långt större än alla andra nuvarande och tidigare medlemmar i Van Halen. Eddie kommer in på en 2a plats med $85.000.000, Alex 3a med $ 75.000.000 ,Michael Anthony 4a med $ 60.000.000 och David Lee Roth är sist med en nettoförmögenhet på $40 miljoner.

(Visited 218 times, 1 visits today)