Den inspirerande historien bakom WhatsApp

För ett tag sedan så meddelade Facebook att dom hade för avsikt att spendera 19 miljarder dollar uppdelat i kontanter och aktier för att förvärva meddelandetjänsten WhatsApp . WhatsApp hjälper människor att skicka textmeddelanden , foton och gruppchattar gratis till vem som helst i världen oavsett operativsystem, plats, Operatör eller telefon . Otroligt nog så hade nog de flesta människorna i USA förmodligen aldrig ens hört talas om denna app fram till innan, men den är mycket populär här i våran del av världen.
Hur populär? Uppskattningsvis 450 miljoner människor använder WhatsApp globalt och en miljon nya användare registrerar sig varje dag . Mark Zuckerberg själv uppgav igår att inte ens Facebook växte någonstans i närheten lika snabbt under sina första fem år som företag. Men det är inte den riktigt fantastiska delen av denna historia . Den mest inspirerande aspekten av historien bakom WhatsApp är resan företagets grundare Jan Koum och Brian Acton var tvungna att ta för att komma dit de är idag. En av grundarna växte upp i en fattig invandrarfamiljen som överlevde på bidrag och matkuponger. Den andra nekades av alla stora teknikföretag i Silicon Valley( bland annat Facebook!). Sen igår eftermiddag är deras kombinerade förmögenhet 12 miljarder dollar. Detta är deras otroligt inspirerande berättelse …
jan
Låt oss börja med Jan Koums historia. Jan föddes i en fattig judisk familj som bodde i en liten stad på landsbygden utanför Kiev i Ukraina . Hans familj bodde i ett hem som varken hade värme eller varmvatten . Hans mor var hemmafru och hans far byggarbetare. Vid 16 års ålder så flydde Jan och hans mor till Mountain View I Kalifornien för att söka ett bättre liv långt från den växande antisemitiskt politiska rörelsen. Efter att de bosatte sig i en liten lägenhet med två sovrum i Kalifornien arbetade hans mor som en barnvakt för att få ekonomin att gå ihop och Jan fick jobba med sopa golven i deras lokala livsmedelsaffär.
För att verkligen få ekonomi att gå ihop var familjen tvungen att förlita sig på matkuponger som delades ut ur ett grått kontorskomplex inte långt från sin lägenhet. När han inte arbetade i affären eller hjälpte sin mamma att vara barnvakt, lärde Jan sig själv datorprogrammering med hjälp av böcker som hade donerats till en närliggande bokhandel som sålde begagnade böcker. När han studeradepå San Jose State University , arbetade Koum som en deltid frilanssäkerhetsingenjör och systemvetare hos en handfull olika företag. Ett av dessa företag var sökmotorjätten Yahoo. År 1997 blev Yahoo-medgrundare David Filo så imponerad av Jans talanger att han övertygade honom att hoppa av skolan och börja arbeta hos företaget på heltid . En av de första medarbetarna Jan Koum träffade på Yahoo var en vänlig ingenjörskollega vid namn Brian Acton.

Brian Actons berättelse är inte riktigt lika extrem som Jan Koums, men den är fortfarande mycket intressant och inspirerande. Efter examen från University of Pennsylvania så tog Acton en examen i datavetenskap vid Stanford University 1994. Hans första jobb utanför skolan var på Apple för att sedan gå vidare som den 44:e anställda på sökmotorn Yahoo. Som tidig Yahoo anställd, blev Acton en förmögen man i början av den ursprungliga IT-bubblan. Actons aktier rusade i värde samtidigt som Yahoo-aktien nådde en all-time-high på $ 118,75 per aktie den 3 januari 2000. Liksom alla andra i världen vid den tiden så trodde inte Brian att de goda tiderna skulle ta slut och fortsatte att investera miljoner i nya fräscha startups. Tyvärr, som vi alla vet nu, så sprack ju så småningom bubblan. Under det kommande året så försvann hundratals teknikföretag från jordens yta. Yahoos aktiekurs sjönk 93%, och med det utplånades Acton förmögenhet helt.

Om man ska se det från den ljusa sidan så kan idag Acton tacka Yahoo för att ha introducerat honom för Jan Koum. År 2007 slutade duon hos Yahoo för och tog ett sabbatsår för att resa runt i Sydamerika tillsammans. Vid sin återkomst så försökte både Acton och Koum utan framgång att få jobb på Facebook. Acton, vars besparingar nästan var slut, var mer pressad att hitta ett jobb medan Koum hade runt $ 400.000 för att låta honom roa sig som företagare ett tag. Efter att avvisats av Facebook så fortsatte Acton att söka jobb vid varje populärt teknikföretag i The Bay Area. Han avvisades av dem alla, inklusive Twitter. Ironiskt nog så använde Acton Twitter för att uttrycka sin besvikelse: ”Got deniad by Twitter HQ. That’s ok, would have been a long commute”.

Det visade sig vara en otrolig tur att varken Koum eller Acton fick ett hyggligt jobb i Silicon Valley. Efter att ha sett en tidig iPhone så visste Jan Koum genast att appar skulle vara framtiden och att fri meddelandehantering skulle vara en enorm möjlighet. Duon startade WhatsApp i mitten av 2009 . Koum valde namnet eftersom han tyckte att det lät som ”Whats Up?”.

Spola fram lite mindre än fem år och WhatsApp har vuxit till den största tjänsten för fria meddelanden i världen. Appen är så stor att Facebook inte kunde motstå att köpa den för 19 miljarder dollar i kontanter och aktier den 19 februari 2014. Det visar sig att Facebook faktiskt köpte företaget efter att ha bjudit över ett bud på $ 10 miljarder rivalen Google. Affären gjorde Acton och Koum till miljardärer. Actons andel blev värd 3,8 miljarder dollar och Koums andel 8,55 miljarder dollar.

Men här är det bästa: Före det att han skrev under kontraktet som gjorde honom till en miljardär så körde Jan Koum Acton och en annan tidig investerare till ett grått kontorskomplex på vägen till WhatsApp högkvarter. Detta komplex visade sig vara det socialkontor där Jan brukade komma som ett barn för att vänta i kö på matkuponger. Från matkuponger till en förmögenhet på 8,5 miljarder dollar i samma kvarter.
welfare

(Visited 242 times, 1 visits today)