Candy Crush Saga drar in storkovan

I förra veckan så ansökte företaget King Digital Entertainment, som ligger bakom succéspelet Candy Crush Saga, om börsnotering hos United States Securities and Exchange Commission. Bolaget som har svensk ursprung är registrerat i Irland av skattemässiga skäl. Om allt går som det ska så väntas bolagets börsvärde uppgå till över 10 miljarder dollar, dvs drygt 65 miljarder svenska kronor enligt dagens växlingskurs.

images-2

När ett bolag ansöker om börsnotering så måste dem även redovisa alla intäkter osv. Det är nu det blir intressant, enligt dokumenten som King Digital Entertainment redovisat så ligger deras dagliga intäkter från Candy Crush Saga på otroliga 3,5 miljoner dollar om dagen, dvs ca 22,8 miljoner kronor om dagen! Det blir 1,26 miljarder dollar om året.

För bara några år sedan, 2011, så drog bolaget in runt 64 miljoner dollar totalt. När Candy Crush Saga släpptes året därpå öka deras intäkter till 164 miljoner dollar. 2013 ökade intäkterna ytterligare till 1,88 miljarder(!) dollar, och beräknas dra in 2,5 miljarder dollar 2014. Det är en väldigt imponerande tillväxt.
candycrushgame

Om nu King introduceras till ett börsvärde av 10 miljarder dollar så kommer det att vara värt 1 miljard dollar mer än Electronic Art Games(EA). Om börsvärdet håller i sig eller om dom gör sällskap med andra bolag som tidigare gjort börsintroduktioner till otroliga summor för att sedan tappa i värde återstår att se. Ett exempel är speltillverkaren Zynga, som gör spel till bl.a Facebook, som idag ligger 50% under sin introduktionskurs.

Ett annat problem som man bör ta i beaktning är att 60-70% av bolagets intäkter kommer från ett enda spel, ett spel som kanske redan har nått sin topp.

(Visited 155 times, 1 visits today)

Kommentera