Hur John D Rockefeller blev den rikaste personen i modern historia

Världens Rikaste Människa Någonsin

Om du tar de fem rikaste människorna i världen just nu – Bill Gates , Vladimir Putin , Carlos Slim Helu , Warren Buffett , och Amancio Ortega – och lägger ihop deras förmögenheter så skulle det fortfarande fattas ungefär $13,5 miljarder(!) för att nå upp till John Davison Rockefellers förmögenhet. Den rikaste personen i modern historia. Justerat för inflation , skulle grundaren av Standard Oil Company’s personliga förmögenhet vara häpnadsväckande $ 340.000.000.000 i dagens dollarkurs, det är en verkligt imponerande summa. Men du kanske blir förvånad över att förutom hans otroliga framgång inom oljeindustrin så var Rockefeller också en banbrytande filantrop . Både under sin livstid och efter sin död, använde Rockefeller sina pengar för att hjälpa till att etablera och bygga ut universitet , utrota hela sjukdomar , bidra till medicinsk forskning , och erbjuda utbildningsmöjligheter för afroamerikaner. Han var den första personen i historien att nå en personlig förmögenhet på 1 miljard dollar, utöver det så stod hans förmögenhet vid ett tillfälle för 1,53 procent av hela den amerikanska ekonomin. Vad som är ännu mer häpnadsväckande är att Rockefeller började sin resa till de högsta nivåerna av kapitalismen på botten av näringskedjan . Det här är hans fascinerande berättelse, hur han gick från ingenting till världens rikaste människa någonsin.

images

 

Född den 8 juli 1839 i Richford , New York , med föräldrarna William Avery och Eliza Rockefeller ,var John Davison det andra av sex barn . Hans far , en handelsresande känd av grannar som ” Devil Bill , ” övergav sin fru och barn när John var en tonåring . Johns mor var en hängiven troende som ingjutit sparsamhet och disciplin i sina barn . Johns första entreprenöriella anda vaknade till liv vid en ålder av 7 eller 8 , när hans mor gav honom några kalkoner för att vårda och sälja. Från början höll John koll på varenda krona han spenderade och tjänade i en anteckningsbok . Hans mor uppmuntrade honom att arbeta hårt och att ge en procentuell andel av sina inkomster till kyrkan och till de missgynnade . Vid 14 års ålder så var han kvarterets lånehaj, han lånade ut pengar till grannar till 7 procent ränta , och snabbt lärde han sig hur han kunde tjäna pengar på andra sätt än kroppsligt arbete.

Efter några flyttar runt New York så bosatte sig familjen Rockefeller i en förort till Cleveland , där John gick på Central High School . Han avslutade en kort ekonomikurs på ett litet närliggande college och hoppade på en karriär som revisor . Trots faderns excentriska exempel beskrevs John som allvarlig och diskret , med en förkärlek för siffror . Han var också mycket aktiv i en lokal kyrka . När kyrkan hotades av stängning på grund av obetalda skulder ,så samlade John in bidrag varje söndag fram till det att han fått ihop tillräckligt för att hålla kyrkan öppen . Vid 16 , fick han ett jobb som assistent till en revisor på hos en grossist för matvaror i Cleveland . Efter ett år blev han chefsrevisor med en årslön på $ 500 . Året därpå blev han erbjuden $ 700, men tackade nej för att istället starta eget. . Från sin allra första lön så började han att donera 10 procent av sina inkomster till sin kyrka .

Vid 19års ålder investerade Rockefeller $ 2.000 till att medgrunda Clark & Rockefeller , ett kommissionsföretag med en 10 år äldre partner. Han lånade en massa pengar från lokala banker för att finansiera expansion av verksamheten , men hade den bästa krediten i staden på grund av hans ”normala” vanor , hans kyrkobesök , och hans förmåga att betala tillbaka sina skulder i tid . Även om företaget växte så fortsatte Rockefeller att leva sparsamt , spara pengar , och återinvestera i verksamheten , vilket gjorde vinst från dag ett . Vid en ålder av 23 så var hans ekonomi så pass bra att den  tillät honom att hoppa på chansen att komma in i oljebranschen när det ” svarta guldet ” upptäcktes i Pennsylvania . Tillsammans med sin partner , investerade han i ett raffinaderi som planerades av Clark Andrews . Företaget , Andrews , Clark & Co , bar inte ens Rockefellers namn . 1865 löstes partnerskapet upp och Rockefeller köpte raffinaderiet på auktion för $ 72.500 , som han till större del hade lånat ihop . Han bytte namn på firman till Rockefeller & Andrews . Följande år så köpte företaget upp ett annat raffinaderi i Cleveland, vilket var grundatav Johns bror , William , och företaget nya namn blev Rockefeller , Andrews & Flagler , en föregångare till vad som skulle bli Standard Oil Company . Innan han ens hade fyllt 30år gammal , hade John D. Rockefeller ett majoritetsägande i det som redan var det största oljeraffinaderiet i världen . Vid 31års ålder  så börsnoterade Rockefeller Standard Oil Company för summan av $ 1 miljon. Han gjorde sig själv till Verkställande Direktör . Ett decennium senare , efter många förvärv och fortsatt tillväxt , så grundades stiftelsen The Standard Oil Trust vars kapital värderades till $ 70.000.000.

standard
Standard Oils första raffinaderi

Men problemen började i slutet av 1870-talet . Standard Oil producerade mer än 90 procent av USA: s olja , med en topp på 90 procent av världens olja innan nedgången mot 80 procent på grund av utländska raffinaderier. Som ett resultat av dess enorma framgång blev företaget – och dess ordförande – ett mål för journalister och politiker , som fördömde Rockefeller : s monopol på marknaden .

År 1890 , efter det att bolaget flyttat sitt huvudkontor till New York City , gick Sherman Antitrust Act igenom. Lagen som skulle bli avgörande för uppbrytandet av Standard Oil Trust. Vid denna tid så hade Rockefeller börjat att investera i järnmalm och dess transporter. Dessa intressen skulle senare komma att säljas till stålmagnaten JP Morgan , US Steel , i utbyte mot aktier och en plats i bolagets styrelse för Rockefeller och hans son , John Jr.

År 1911 fastslog den amerikanska högsta domstolen att Standard Oil Co . var i strid med Sherman Antritrust lagen och bolaget delades upp i 34 mindre organisationer – varav en del blev Conoco , BP , Amoco , Chevron och Exxonmobil . Rockefeller fick proportionella andelar av aktier i respektive bolag som gav en trevlig avkastning i efterdyningarna vilket ledde till att hans personliga förmögenhet sköt i höjden till nästan 1 miljard dollar.

Årtionden tidigare, under 1890-talet, hade Rockefeller börjat att sakta ner, med fokus på fritidsaktiviteter och pension. Han började att få problem med hälsan, bland annat depression, matsmältningsproblem, och håravfall, som orsakad att han förlorade det mesta av sitt hår. Han började bära peruker och började dra sig tillbaka från den dagliga driften av sin verksamhet. Han köpte en 3.400 hektar stor egendom i Westchester County, New York, 1893. En herrgård byggdes på ägorna 20 år senare. Det 40 rum stora huset har sedan dess fungerat som ett hem för fyra generationer av Rockefellers. På egendomen ingår även en golfbana, 75 hus, flera uthus, lummiga trädgårdar, och 70 enskilda vägar (till stor del utformat av Rockefeller och hans son). Idag lever det cirka 10 Rockefeller-familjer på egendomen.

Under hela sin framgångsrika karriär var Rockefeller mycket generösa med sina pengar . 1884 var han den huvudsakliga finansiären av Spelman College ( uppkallat efter sin frus familj ) , ett universitet i Atlanta för afro-amerikanska kvinnor . Han var även en nyckelperson i skapandet av University of Chicago .Som hängiven Baptist gav han ofta till religösa ändamål, särskilt arbetet med att utbilda svarta ungdomar i södern . Hans bland alla hans donationer ingår också stöd till Yale , Harvard , Columbia , Brown, och andra östliga skolor . År 1901 grundade han Rockefeller-institutet för medicinsk forskning , som så småningom blev Rockefeller University . År 1909 grundade han Rockefeller Sanitary-kommissionen , som fortsatte med att utrota hakmask . År 1913 skapade han Rockefeller Foundation med 250 miljoner dollar. Det hjälpte förse Johns Hopkins School of Hygiene and Public Health, finansierade en medicinsk skola i Kina , och tog så småningom över sanitära kommissionen .

Under sin livstid så erbjöd John D. Rockefeller sin visdom för framtidens jättar inom näringsliv och industri.. Här är några av hans råd från hans dödsruna i New York Times:

Gör allt gott du kan.
Bli inte gammal innan din tid . Upprätthålla ett intresse för livet och allt levande .
Lite vila då och då hjälper en människa att åstadkomma mer .
Var inte rädd för att jobba .
Var ihärdig. Om du gör fel , kom ihåg att det är mänskligt att fela . Försök igen och försök hårdare .
Jag tror att det är en plikt för en man att få ihop alla pengar han ärligt kan och att ge allt han kan.
Leva inom dina tillgångar . En av de snabbast kälkar jag känner till är för en ung man som just har börjat livet att skuldsätta sig .
Det finns ingen känsla i den här världen att jämföras med självtillit – offra inte den känslan för något annat.
Ett rent samvete är värt mer och är en större tröst än är en stor förmögenhet som intjänats genom ohederliga metoder .
Söner till rika föräldrar har inte spöket av en chans i jämförelse med pojkar som kom från landet med viljan att göra något i den här världen .
Som pojke hade Rockefeller drömt om att tjäna $ 100.000 och leva för att vara 100 . Som vi nämnt tidigare , justerat för inflation , hade Rockefeller samlat ihop en personlig förmögenhet värd $ 340.000.000.000 . Han överträffade helt klart det första av sina livsmål , och var inte långt ifrån det andra . Rockefeller dog den 23 maj 1937 , vid en ålder av 97 , från åderförkalkning . Efter hans död , blev omfattningen av Rockefellers generositet offentliggjord. Mellan 1855 och 1934 hade han gett nästan $ 531.000.000 ( motsvarande 7 miljarder dollar i dagens kurs ) till olika filantropiska ändamål , vilket till och med överträffade de  $ 350.000.000 hans kollega, filantropen Andrew Carnegie . Hans enda son fortsatte i sin fars fotspår , även gav bort mer än $ 530.000.000 under sin livstid . Hans barnbarn och barnbarnsbarn , många inblandade i politiken , har hållit Rockefellers namn i spetsen för det amerikanske samvetet. En verkligt imponerande livshistoria.

 

John D Rockefeller Världens rikaste någonsin.

 

(Visited 597 times, 1 visits today)

Post navigation

Kommentera