Par hittade guldskatt

Ett par i Kalifornien skulle som vanligt rasta hunden. Mitt i vardagen hittade de ett antal rostiga plåtburkar med guldmynt som värderas till 65 miljoner kronor.

 coin2

En kvinna och hennes make gick ut för att rasta sin hund på sina ägor i Gold Country, Kalifornien, en dag i april i fjol. På tisdagen offentliggjorde myntsamlarorganisationen Kagin’s att paret, som har velat hålla låg profil, hade hittat åtta rostiga plåtburkar med totalt 1.427 guldmynt i.

coin7

– Vi har sett skeppsvrak med tusentals mynt i fint skick tidigare, men en nedgrävd skatt av det här slaget saknar motstycke. Jag har aldrig sett liknande nominalvärde i Nordamerika och man ser aldrig mynt i det skick som vi har här, säger Kagin’s chefsnumismatiker David McCarthy till Reuters.

Det rör sig om mynt med valörer på 5, 10 och 20 dollar – totalt cirka 27.000 dollar – och de är huvudsakligen präglade i San Francisco mellan 1847 och 1894 då guldruschen lockade lycksökare från hela världen till trakten.

coin1

Flera mynt i fyndet som fått namnet ”Saddle Ridge Hoard” är riktiga samlarobjekt – bland annat en så kallad ”1866-S No Motto Double Eagle” värderad till 1 miljon dollar – och guldskattens totala värde uppskattas ligga på cirka 10 miljoner dollar.

(Visited 96 times, 1 visits today)

Kommentera